Iran: Många politiska fångars liv i fara när brand bryter ut i ökänt fängelse, efter omfattande upplopp

  16 oktober 2022, kl 13.30

  Skottlossning och explosioner hördes under lördagskvällens eldsvåda inifrån Teherans jättelika fängelsekomplex Evin. Stora mängder rök lystes upp av lågor enligt bilder som publicerats i sociala medier, rapporterar AFP.

  Branden, vars orsak fortfarande är oklar, började efter en månad av protester mot den 22-åriga Mahsa Aminis död, som greps för att ha brutit mot landets strikta klädkod för kvinnor. ”Evin-fängelset i Teheran brinner och skott kan tydligt höras. Varje politisk och vanlig fånges liv är i stor fara”, sa den Oslo-baserade icke-statliga gruppen Iran Human Rights.

  Evin, som rymmer tusentals interner, är ökänt för att misshandla de politiska fångarna. Myndigheterna har tvingats stänga av vägarna till fängelset, i ett försök att stoppa protesterna som äger rum utanför anstalten. Tidigt i morse kom uppgifter om att branden släckts.

  Unga kvinnor har stått i spetsen för vågen av gatuprotester, och de omfattande demonstrationerna i Iran har utvecklats till en rörelse mot den islamiska republiken. Prästerskapet står inför en av dess största utmaningar sedan shahen avsattes 1979.

   

   

  Fler notiser