Polisen arresterar 55 000 misstänkta gängmedlemmar sedan mars – bygger särskilt fängelse som rymmer 40 000 misstänkta

  15 oktober 2022, kl 10.45

  ”Det har skett mer än 55 000 tillfångataganden av påstådda gängmedlemmar sedan mars, då regeringen fick nödbefogenheter att arrestera sådana misstänkta utan en häktningsorder”, säger Gustavo Villatoro, landets justitieminister, erfar AFP.

  ”Vi vinner kriget [mot organiserad brottslighet], och vi kommer att fortsätta sätta in tusentals poliser och soldater varje dag för att arrestera dessa terrorister”, sa Villatoro när han ansökte om den sjunde förlängningen av nödbefogenheterna. Redan innan nödbefogenheterna beviljades hade 16 000 arresteringar gjorts.

  El Salvadors president Nayib Bukele förklarade för sju månader sedan krig mot de kriminella grupperna. Vågen av frihetsberövanden är utan motstycke i landet med 6,5 miljoner människor, som sedan årtionden drabbats hårt av våldsbrott, som framför allt kommer från mäktiga narkotikakarteller.

  För att klara av den stora tillströmningen av fångar bygger landets rättsliga myndigheter ett enormt fängelse med plats för 40 000 misstänkta brottslingar i Tecoluca, ett landsbygdsområde i mitten av landet. Det beräknas stå klart i slutet av året.

   

   

  Fler notiser