Minst 28 gruvarbetare omkommer i en metangasexplosion i kolgruva – dussintals fångade hundratals meter ner i underjorden

    15 oktober 2022, kl 12.15

    Det var i går som en metangasexplosion i en gruva vid Turkiets Svartahavskust dödade minst 28 människor. Dussintals andra finns kvar flera hundra meter ner i gruvan. ”Totalt arbetade 110 av våra bröder i gruvan. Några av dem kom ut på egen hand, och några av dem räddades”, sa inrikesminister Suleyman Soylu till AFP.

    Soylu bekräftade också tidiga rapporter om att nästan 50 gruvarbetare förblev instängda i två separata områden mellan 300 och 350 meter under marken. Den stora explosionen inträffade strax före solnedgången, och räddningsinsatsen hindrades av mörkret.

    Den lokala guvernören sa att ett arbetslag på fler än 70 räddningsarbetare nått fram till en punkt i gruvan på 250 meters djup. Det var inte omedelbart klart om de skulle kunna komma närmare de instängda arbetarna, eller vad som blockerade passagen.

    Turkiets myndighet för katastrofskydd sa att gnistan som orsakade explosionen verkade komma från en trasig transformator. Det var också ett elfel som låg bakom den hittills dödligaste katastrofen 2014, där 301 turkiska kolgruvearbetare dog i en explosion fyra kilometer från gruvingången.

     

     

    Fler notiser