Video visar när parlamentsledamot slår sönder sin mobil med en hammare under tal – protesterar mot ny desinformationslag

    14 oktober 2022, kl 11.15

    Den kontroversiella lagen lades fram av det regerande Rättvise- och utvecklingspartiet, som för en alltmer öppen islamistisk politik. Den innehåller omfattande begränsningar som syftar till att tygla inhemsk journalistik och sociala medier, rapporterar The Guardian.

    Lagen antogs trots hårt motstånd från bland annat parlamentsledamoten Burak Erbay, som krossade sin telefon med en hammare under ett tal i kammaren. ”Du har bara en frihet, det är telefonen i fickan. Om den här lagen går igenom, så kan du slå sönder din telefon så här, för du behöver inte använda den”, sa han till parlamentsledamöterna.

    Den nya lagen kräver bland annat att appar som Facebook, Instagram, Whatsapp och Youtube tillhandahåller information om användarna till Turkiets it-myndighet. Särskilt Google News och Facebook tvingas avslöja sina algoritmer för regeringen, som då ser vilket innehåll de lyfter fram och vad de undertrycker.

    Turkiska journalister menar att den nya lagen kraftigt beskär yttrandefriheten, och många lokala nyhetskanaler tvingas stänga. Regeringen kontrollerar därmed den offentliga debatten inför valet 2023.

     

     

    Fler notiser