Kvinnor som är gravida vid en skilsmässa måste vänta 100 dagar innan de får gifta sig igen – sekelgamla lagen skrotas

    14 oktober 2022, kl 14.10

    Kritiker har länge kampanjat för ett tillbakadragande av lagen från 1896, och kallade den föråldrad och diskriminerande. Lagen förbjöd omgifte för gravida kvinnor inom sex månader efter en skilsmässa – den reviderades 2016 med den nya gränsen 100 dagar.

    Japanska ministrar godkände i dag att lagen ska skrotas. Den gällde aldrig män, och var ursprungligen avsedd som ett sätt att hjälpa till att identifiera fadern som ekonomiskt ansvarig för ett nyfött barn, skriver AFP. Ändringen tar också bort en regel som ger föräldrar rätt att ”disciplinera barn i den utsträckning som behövs”.

    Om revideringen av lagen går igenom som förväntat, så träder den enligt lokala medier i kraft 2024.

    Japan rankas konsekvent lågt i World Economic Forums årliga Global Gender Gap-rapport, ett index utformat för att mäta jämställdhet. 2022 placerades landet på 116:e plats av 146 rangordnade. För två år sedan försenade regeringen ett nästan två decennier gammalt mål om att minst 30 procent av ledande positioner inom näringsliv och politik ska innehas av kvinnor. Det missade målet 2020 har istället flyttats fram till 2030.

     

     

    Fler notiser