Elon Musk vill inte längre låta sitt företag SpaceX fortsätta finansiera de viktiga Starlink-terminalerna i Ukraina

    14 oktober 2022, kl 17.10

    Elon Musk säger att han inte har råd att fortsätta finansiera de Starlink-satelliter som visat sig vara avgörande för Ukraina när det gäller att försvara sig mot Ryssland. Samtidigt betalas de flesta Starlink-terminaler som används i Ukraina inte av SpaceX, utan köptes av USA, Polen, Storbritannien och andra.

    Musk aktiverade Starlink i Ukraina i slutet av februari, efter att internettjänster stördes på grund av Rysslands krigföring. Sedan dess har trupper använt små terminaler för att komma åt internet, kommunicera säkert, styra drönare, rikta artillerianfall, filma sig själva när de slåss i propagandasyfte och prata med nära och kära.

    SpaceX driver det underliggande datanätet, och axlar hittills kostnaderna för det – 200 miljoner kronor per månad. Det är en kostnad som Musk gärna ser att USA:s försvarsdepartement tar, skriver Daily Mail.

    Uttalandet om SpaceX kom några dagar efter att Musk twittrat om sin fredsplan för Ukraina, som bland annat går ut på att överlåta Krim till Ryssland, och tillåta av FN övervakade val i ockuperade områden. Ukrainas ambassadör i Tyskland bad honom att ”dra åt helvete”. Musk twittrar själv att han bara följer ambassadörens råd när han nu vill att andra tar över kostnaden för Starlink

     

     

    Fler notiser