Tv-kanal köper målning av Hitler – låter studiopublik bestämma om en kritiserad komiker ska bränna den med en eldkastare

    13 oktober 2022, kl 12.00

    Som en del av programsäsongen har den brittiska tv-kanalen Channel 4 köpt konstverk av en rad ”problematiska” artister som Pablo Picasso, den dömde pedofilen Rolf Harris (australisk underhållare) samt typsnittsmakaren och pedofilen Eric Gill. Också en målning av Adolf Hitler fanns på inköpslistan, skriver The Guardian.

    Showen Art Trouble går ut på att publiken får rösta om konstverken ska förstöras eller inte. ”Det finns förespråkare för all konst”, sa programchefen Ian Katz. ”Någon kommer att argumentera för Hitlers konst, inte person, för det faktum att hans moraliska karaktär inte ska avgöra om ett konstverk ska existera eller inte.”

    Om publiken röstar för att Hitlers konstverk ska förstöras, så står komikern Jimmy Carr redo med en eldkastare. Han har för övrigt kritiserats för ett skämt om förintelsen i en Netflix-show vid jul förra året.

    En Channel 4-show som aldrig såg dagens ljus var en säsong om onani, kallad Wank Week. Många högt uppsatta tv-personer attackerade serien offentligt, och ifrågasatte om tv-kanalen skulle bli av med sin licens. Materialet finns kvar, men har inte sänts.

     

     

    Fler notiser