Prenumerationsfusk leder till att tidningen Tempus chefredaktör och styrelseordförande nu åtalas för grovt bedrägeri

  13 oktober 2022, kl 17.02

  2021 gick den Malmöbaserade tidningen Tempus ägare i konkurs, efter att de anklagats för fusk med antalet prenumeranter, skriver DN. De sålde prenumerationer till sitt moderbolag, vilka sedan bokfördes som individuellt betalda prenumerationer för att därigenom ha rätt till mediestöd.

  Mediestödet kräver ett visst antal betalande prenumeranter, vilket Tempus trixade fram. De uppgav att tidningen under 2019 och 2020 hade dubbelt så många prenumeranter än vad som var sant. Felaktigheterna uppmärksammades av nättidningen Samnytt, och Mediestödsnämnden drog in Tempus mediestöd. De vill även få tillbaka de två miljoner kronor som betalats ut till tidningen under 2020.

  Ekobrottsmyndigheten har utrett ärendet, och Malmö tingsrätt åtalar nu tidningens tidigare chefredaktör och styrelseordförande Håkan Axelsson för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och bokföringsbrott.

  Enligt stämningsansökan ska de två anklagade ha använt sig av osanna handlingar som presstödsintyg, och fakturor med oriktiga uppgifter om att eller när betalningarna ska ha skett. Därför bedöms det misstänkta brottet vara av grov och farlig art.

   

   

  Fler notiser