Tävlingen om vem som är årets fågel portar världens fetaste papegoja – tar rampljuset från mindre karismatiska fåglar

  12 oktober 2022, kl 12.15

  Den robusta favoriten kakapo-papegojan, som kan leva i upp till 100 år och inte kan flyga, har vunnit tävlingen om årets fågel två gånger; i år får den inte vara med. Arrangören Forest & Bird avvisade påståenden om att kakapon förbjudits för gott. ”Nej, den är inte förbjuden att delta”, sa talespersonen Ellen Rykers. ”Om samma fågel fortsätter vinna varje år, så blir det inte särskilt spännande.”

  I år har många engagerat sig i något mindre glamorösa fåglar, så kallade ”underbirds”, som vanligtvis får försumbara röster. De lyfts fram på internetomröstningen för att väcka sympatier bland de som röstar, rapporterar The Guardian.

  Tävlingen, som startades för att öka medvetenheten om Nya Zeelands utrotningshotade fåglar, har pågått i 17 år. Den är en årlig källa till kontroverser och internationell mediabevakning. Förra året skapades rubriker efter att arrangörerna lät en fladdermus vara med i omröstningen, som dessutom vann.

  2019 registrerades många röster från Ryssland; man trodde först att det handlade om valinblandning. Men det visade sig bara att de två länderna har flera arter gemensamt.

   

   

  Fler notiser