Högt uppsatt chef på Akademiska sjukhuset fick 200 000 kronor vid miljonaffär med Canon – vägrar svara på några frågor

  12 oktober 2022, kl 10.00

  Den avancerade röntgenapparaten köptes in till Akademiska sjukhuset i Uppsala under våren 2019 för 6,5 miljoner kronor, efter flera goda bjudmiddagar. Det finns också en mejlkonversation mellan den dåvarande verksamhetschefen Adel Shalabi och Canon Medical Systems svenska vd Ann-Charlotte Nylander – Shalabi ville ha 200 000 kronor till sitt privata konto.

  Men det rullade aldrig in några pengar på Shalabis konto, enligt SVT:s Uppdrag granskning, men till slut löste det sig. Shalabi fick istället en förskottsbetalning på 200 000 kronor utbetalt från Canon till hans företagskonto, för ett ”konsultuppdrag”.

  Trots enträgna försök under flera månaders tid vägrade Shalabi och Nylander svara på några som helst frågor. Först strax innan reportaget var klart mejlade de, och sa samstämmigt att ersättningen handlade om föreläsningar som Shalabi skulle hålla på uppdrag av Canon. Ingen vill visa upp avtalet.

  Region Uppsala har nu gått vidare och gjort en polisanmälan. ”Ni har gjort det troligt att det finns ett mutbrott i den här affären”, säger Anne Nilsson, chefsjurist på Region Uppsala, till SVT Nyheter.

   

   

  Fler notiser