Har du minne som en guldfisk? Det kanske inte är så illa – ny studie visar att de har bra koll på hur långt de simmar

    12 oktober 2022, kl 19.30

    Forskare tränade guldfiskar att simma 70 centimeter, och sedan stanna när någon vinkade över deras akvarium. När vinkningen togs bort kom guldfisken fortfarande ihåg att simma nästan exakt samma sträcka, i snitt 74 centimeter, för att fortsätta få en smaskig mask som belöning.

    På utsidan av guldfiskarnas testakvarium fanns svarta och vita ränder, och de blev förvirrade när ränderna placerades närmare varandra. Då simmade de i snitt bara 47 centimeter, vilket tyder på att fisken använt den visuella bakgrunden för att räkna ut avståndet, skriver Daily Mail.

    ”Guldfiskar är helt klart inte alls dumma, eftersom de har ett bra minne för avstånd baserat på flödet av föremål som passerar när de simmar, som ränder på sitt akvarium”, sa Adelaide Sibeaux som ledde studien på universitetet i Oxford.

    Vissa guldfiskar räknade också antalet gånger de rör fenorna medan de simmade, för att bedöma avståndet till den väntande belöningen. Tiden det tog guldfisken att täcka avståndet varje gång var dock mycket inkonsekvent. I det vilda blir de ofta försenade under sin resa för att umgås, para sig eller hitta mat.

     

     

    Fler notiser