EU:s utrikeschef i chockattack på de egna diplomaterna – säger han lär sig mer om vad som händer genom tidningarna

    12 oktober 2022, kl 10.45

    ”Detta är inte ett ögonblick då vi kommer att skicka blommor till er alla, säga att ni är vackra, fungerar väldigt bra och att vi är väldigt glada”, sa Josep Borrell, EU:s utrikespolitiska chef, till de diplomater som arbetar för EU:s tjänst för yttre åtgärder. ”Ibland visste jag mer om vad som hände någonstans genom att läsa tidningarna än att läsa era rapporter.”

    EU, sade han, misslyckades med att förutse Rysslands krig mot Ukraina, vilket gjorde honom beroende av information från USA. Borrell sa också att Ryssland och Kina är på väg att vinna propagandakriget, då de använder trollfarmar för att förstärka sina budskap, rapporterar The Guardian.

    ”Det här är en kamp vi inte vinner, eftersom vi inte kämpar tillräckligt mycket”, sa Borrell. ”Jag är fortfarande förvånad över att vissa delegationer inte tar tillräcklig hänsyn till vår kommunikation, och att de inte twittrar och retweetar meddelandena vi levererar.”

    Borrell drar sig inte för att kritisera EU:s utrikespolitiska brister, men det är fortfarande ovanligt för en hög europeisk tjänsteman att rikta sådan ohämmad kritik mot sin personal.

     

     

    Fler notiser