Tre män, 21, 22 och 28 år gamla, döms till fängelse efter koranupploppen i Norrköping – en av dem skadesköts av polisen

    11 oktober 2022, kl 17.13

    En 28-årig man betecknades som en anförare under koranupploppen. Först när en trängd polis sköt honom i benet lugnade situationen i stadsdelen Navestad sig. Han döms till fem år och sex månaders fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, samt grovt våld mot tjänsteman. Han ska också betala ett sammanlagt skadestånd på 87 000 kronor, skriver SVT Nyheter. Däremot utvisas han inte, något som åklagaren krävde.

    Tingsrätten skriver i domen att det är ”klarlagt att händelseförloppet i Navestad utvecklade sig till rena kravaller där en mycket stor folkmassa kastade sten, bangers och andra lösa föremål mot polisen. Det var en massiv förstörelse av gator, fastigheter, polisfordon och privata bilar, som i flera fall brändes upp. Av bildmaterialet går det inte att dra andra slutsatser än att Navestad under ett antal timmar närmast var en krigszon.”

    En 21-åring döms till sex års fängelse för två fall av grovt sabotage mot blåljusverksamhet och bland annat grov misshandel. 22-åringen döms till sex års fängelse för två fall av grovt sabotage mot blåljusverksamhet, samt grov misshandel och misshandel.

     

     

    Fler notiser