Nu ska kor som rapar och fiser beskattas som en del av en plan för att tackla klimatförändringarna – bönderna är arga

  11 oktober 2022, kl 10.30

  Kampen för att rädda klimatet fortsätter, också på Nya Zeeland. Nu riktar regeringen in sig på en särskild sorts klimatbovar – korna och fåren. Det är när de rapar och fjärtar som växthusgasen metan släpps ut, och med tio miljoner nöt- och mjölkkor, samt 26 miljoner får, blir det en hel del.

  Regeringen har lovat att minska utsläppen av växthusgaser, och göra landet koldioxidneutralt till 2050. En del av den planen innehåller ett löfte om att man ska minska metanutsläppen från lantbruksdjur med tio procent till 2030, och med upp till 47 procent till 2050. Enligt regeringens föreslagna plan skulle bönderna börja betala för utsläppen 2025, rapporterar New York Post.

  Regeringen sa att gårdsavgiften skulle vara en världsnyhet, och att lantbrukarna borde kunna få tillbaka kostnaden genom att ta mer betalt för klimatvänliga produkter. Något oväntat är bönderna, som har ett betydande politiskt inflytande, inte särskilt trakterade av förslaget.

  Det konservativa ACT-partiet sa att planen skulle öka de globala utsläppen genom att jordbruket flyttar till länder som är mindre effektiva på att tillverka mat.

   

   

  Fler notiser