Tysklands socialdemokrater vinner regionalval dominerat av oro över de höga energikostnaderna – ses som ett viktigt test

  10 oktober 2022, kl 11.15

  Resultaten i gårdagens delstatsval i Niedersachsen är fortfarande preliminära, men det ser ut som att de tyska socialdemokraterna, SPD, gör ett oväntat bra val med 33 procent av rösterna, rapporterar AFP. En tydlig SPD-seger i Niedersachsen är viktig, eftersom de ligger efter i en rikstäckande opinionsundersökning.

  Tysklands kristdemokratiska union, CDU, får 27,5 procent, och De gröna 14 procent. Det återstår att se om SPD och De gröna får tillräckligt många platser i delstatsparlamentet för att deras lokala koalition kan stänga ute CDU.

  Prognosen rapporterar också att det högerorienterade partiet Alternativ för Tyskland kraftigt ökade sin röstandel till 12 procent. De drog nytta av ilskan över de stigande levnadskostnaderna i landet.

  Valet i Niedersachsen var ”mycket viktigt” för SPD, säger statsvetaren Karl-Rudolf Korte till ZDF, och kallar det för ”en folkomröstning om regeringens politik” när Tyskland brottas med flera kriser. Energipriserna skenar, liksom inflationen som nu krupit upp till tio procent. Rädslan för en hotande recession i Europas toppekonomi växer allt mer.

   

   

  Fler notiser