Tysk cybersäkerhetschef får sparken efter påstådda förbindelser med Ryssland – är medgrundare till en omstridd förening

  10 oktober 2022, kl 12.00

  Inrikesministern Nancy Faeser vill ersätta Arne Schönbohm, ordförande för Tysklands motsvarighet till Sveriges nationella center för cybersäkerhet. Det skriver de tyska tidningarna Bild och Handelsblatt, med hänvisning till regeringskällor.

  Grunden till avskedandet är en artikel i magasinet ZDF Magazin Royale, där Schönbohms kopplingar till organisationen Tysklands säkerhetsråd avslöjas. Föreningen ska ha kontakter med ryska underrättelsetjänster – grundande ordförande fram till 2016 var just Schönbohm.

  Schönbohm hade förbjudit de anställda på sin myndighet att delta i evenemang i denna förening. Däremot framgår det av Twitter-inlägg att han själv var med på ett jubileumsevenemang för föreningen för en månad sedan, och höll ett tal där.

  I Berlins säkerhetskretsar tas Faesers agerande på största allvar. Myndigheter ansvariga för landets säkerhet analyserar nu hur föreningen är uppbyggd. Man ska också se över vilka företag som använder en möjligen osäker rysk programvara, vars leverantör använde sitt medlemskap i föreningen för att distribuera sin produkt.

   

   

  Fler notiser