Fortsatta protester i Iran – statliga direktsända tv-nyheter hackas av demonstranter; visar bilder på kvinnor som dödats

  9 oktober 2022, kl 11.15

  Irans tv-tittare följde som vanligt kvällens nyhetsprogram, och såg när den högsta ledaren ayatolla Ali Khamenei deltog i ett möte. I det som nu är ett viralt klipp ser man hur hackare avbröt sändningen, och först visade en mask inspirerad av de förklädnader som användes i filmen V for Vendetta (2005).

  Efter ett par sekunder ersätts masken med en stillbild på Khamenei som står i lågor, och ett hårkors mitt i pannan. Bilder på Mahsa Amini, som moralpolisen slog ihjäl för att hon bar huvudduken på fel sätt, samt tre andra unga kvinnor som dött under protesterna i Iran visades också, rapporterar CNN.

  Bredvid bilderna fanns meddelanden som ”Gå med oss, ​​och res dig upp” och ”Vår ungdoms blod droppar ur ditt grepp”. Hacktivist-gruppen Edalat-e Ali (Alis rättvisa) står bakom den virala protesten; de har tidigare i år släppt hackade filmer och dokument från Irans fängelser.

  Demonstrationer mot den högsta ledaren, som utövar nästan fullständig makt inom Iran, är historiskt sällsynta. Men efter de omfattande protesterna efter Aminis död kan man börja skönja en viss oenighet bland de styrande i landet.

   

   

  Fler notiser