Tre högt uppsatta IS-terrorister dör i USA:s attacker i Syrien efter sällsynt helikopterräd och ett separat luftangrepp

    7 oktober 2022, kl 13.45

    En sällsynt amerikansk helikopterräd i Syrien i går dödade en högt uppsatt IS-terrorist. Målet var Rakkan Wahid al-Shammari, ”känd för att underlätta smuggling av vapen och terrorister”. En av hans följare skadades, och två andra greps.

    I ett separat luftanfall i går kväll dödades två andra högt uppsatta IS-terrorister, bland annat en ansvarig för att samordna IS sovande terroristceller i området, rapporterar The Guardian. Första kända insatsen i en zon som hålls av styrkor lojala med presidenten Bashar al-Assad.

    USA leder en militärkoalition som kämpar mot IS i Syrien. I juli sa Pentagon att de dödade Syriens främste IS-terrorist i ett drönaranfall. Det skedde fem månader efter en nattlig amerikansk räd som ledde till IS-ledaren Abu Ibrahim al-Qurashis död. Amerikanska tjänstemän sa att Qurashi dog när han detonerade en bomb, för att undvika att fångas levande.

    Efter att ha förlorat sitt sista territorium 2019 drog sig resterna av IS i Syrien till gömställen i öknen. Ligger i bakhåll för kurdiskledda styrkor och syriska regeringstrupper, samtidigt som de fortsätter att attackera i Irak.

     

     

    Fler notiser