President Biden benådar alla som är dömda för cannabisinnehav – ses som det första stora steget mot avkriminalisering

  7 oktober 2022, kl 13.00

  Ingen sitter för närvarande i federalt fängelse för innehav av cannabis; de flesta fällande domarna sker på delstatlig nivå. Däremot kommer de federala benådningarna göra det lättare för 6 500 människor att få arbete, bostad och utbildning, sa Biden. Brottsregister med domar för innehav av marijuana kommer att rensas.

  ”Att skicka människor till fängelse för innehav av marijuana har förstört mångas liv, och skickat människor till fängelse för något som många stater inte längre förbjuder”, sa Biden på torsdagen. Han tillade att icke-vita personer statistiskt sett var mycket mer benägna att bli fängslade för innehav av cannabis, rapporterar BBC News.

  Benådningarna kommer en månad före novembers mellanårsval till kongressen, som avgör maktbalansen i Washington under de två sista åren av Bidens mandatperiod. Den demokratiske presidenten sa att han skulle uppmana alla delstatsguvernörer att utfärda sina egna benådningar för cannabisdömda.

  Detta ses som ett första steg mot avkriminalisering av innehav och bruk av cannabis. Aktierna för cannabisföretag gick upp med 20 procent efter Bidens uttalade.

   

   

  Fler notiser