Över 10 000 rattsurfare har bötfällts hittills i år – ligger kvar på samma nivå som under de två föregående åren

  6 oktober 2022, kl 19.39

  Sverige var fram den 1 februari 2018 det enda landet inom EU som saknade ett förbud mot att använda mobiltelefonen bakom ratten. Trots förbudet har över 10 000 rattsurfare bötfällts hittills i år, och nivån är densamma som under 2021 och 2020.

  Enligt en undersökning som Riksförbundet M Sveriges lokalklubbar genomfört rattsurfade var 20:e trafikant, men det är inte bilisterna som utgör den största faran i trafiken. I Östergötland står de för fyra procent av de som upptäcks, men hela 20 procent av lastbilsförarna rattsurfar, rapporterar Sveriges Radio.

  Branschföreningen Sveriges åkeriföretag arbetar för nolltolerans mot rattsurfning på medlemsföretagen, med kampanjen ”Händerna på ratten”. Ett klistermärke i rutan ska få föraren att tänka till innan man tar upp telefonen.

  Nya bilar ska få också privatbilisterna säkrare i trafiken. EX90, Volvos eldrivna ersättare till XC90, får bland annat två kameror som håller koll på om föraren blir trött eller distraheras av mobilen. Därmed blir det mer eller mindre omöjligt att rattsurfa; också ratten känner av om man ägnar sig åt något annat.

   

   

  Fler notiser