Kinesiska vakter med gevär försöker hindra resenärer från att lämna flygplats – kampen mot covid-19 fortsätter

    6 oktober 2022, kl 12.15

    Vakter iklädda heltäckande skyddsutrustning sågs peka med gevär mot rädda familjer instängda på en kinesisk flygplats. De hölls kvar på terminalen i går efter att anläggningen stängts ner på grund av en ökning av covid-19-infektioner.

    Video visar hur vakterna, beväpnade med gevär och sköldar, trycker tillbaka folkmassan som tvingades stanna kvar på Xishuangbanna-flygplatsen i Yunnan-provinsen. Arga resenärer grät och skrek ”ska ni döda oss alla?” till vakterna efter att de låsts inne i terminalen, rapporterar Mail Online.

    Flygplatsen i Urumqi, huvudstaden i grannregionen Xinjiang, ställde in 97 procent av avgående och 95 procent av ankommande flyg. Alla utgående tåg och bussar är inställda tills vidare. Avstängningen kom efter att 61 nya coronainfektioner rapporterades i Yunnan tidigare i veckan.

    Läget är extra känsligt, då spänningarna stiger inför partikongressen i oktober. President Xi Jinping har gjort noll covid-policyn, med hela städer stängda i månader i ett försök att utrota infektionen, till en hörnsten i sitt ledarskap. Indirekta budskap antyder att omfattande våld kan användas.

     

     

    Fler notiser