Ett jordskalv med magnituden 3,0 uppmättes mellan Åmål och Säffle i natt – största jordskalvet i Sverige hittills i år

  6 oktober 2022, kl 09.30

  ”Det var ett jordskalv i natt 04.34 i västra Vänern, nästan i strandkanten tio kilometer öster om Åmål och elva kilometer söder om Säffle”, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, till Sveriges Radio. ”Det var ett relativt djupt skalv på 19 kilometers djup, och hade magnitud 3,0. Det är en storlek vi inte har så ofta i Sverige, det är någon gång per år.”

  Den låga magnituden på jordbävningen för inte med sig några skador på byggnader. Några efterskalv kommer antagligen inte heller att drabba området.

  ”Det är det största i år, det enda i magnitud tre i år. Vi har haft 2,9 och 2,7 tidigare”, berättar seismologen för SVT Nyheter, och uppger att skalv i det här området inte är helt ovanliga. Det går ett stråk från Västergötland, upp längs med Vänern och svänger av in mot Norge. ”Det är ganska stor aktivitet i det här området, det mest aktiva i södra Sverige.”

  Det svenska nationella seismiska nätet registrerar i genomsnitt ett till två jordskalv per dygn; de flesta är så små att endast mätinstrumenten känner av dem. Det största skalvet, med magnituden 5,4, skedde utanför Kosteröarna 1904.

   

   

  Fler notiser