Dödsdömd fånge i Texas får ha sin pastor vid sin sida under avrättningen – juridisk strid om religiösa rättigheter

    6 oktober 2022, kl 14.00

    När 38-årige John Ramirez avrättades i går fick han ha sin pastor bredvid sig. Texas nekade till en början hans begäran, vilket ledde till ett mål om religiös frihet i USA:s högsta domstol. De fann att Texas kränkt Ramirez religiösa rättigheter genom att neka pastorns närvaro.

    Flera delstater har förbjudit alla andliga rådgivare från att närvara vid avrättningar, men Högsta domstolen beslutade förra året att delstater inte kunde hindra dem helt. Fängelsemyndigheterna i Texas tillåter numera en andlig rådgivare att vara närvarande under en avrättning, men de måste vara tysta och får inte röra vid en fånge, av säkerhetsskäl.

    Högsta domstolen ingriper sällan för att stoppa avrättningar, men den har gjort det i de senaste fallen där fångar hävdat att de nekas tillgång till andliga rådgivare, skriver AFP.

    2018 avslogs en begäran om att ställa in avrättningen av en muslimsk fånge som bad om en imam att vara vid hans sida. Några veckor senare, efter ett offentligt ramaskri, beviljades att dödsstraffet sköts upp för en fånge som ville att en buddhistisk andlig rådgivare bistod honom inför döden.

     

     

    Fler notiser