Tränare för landslag i gymnastik döms till fängelse i 109 år för flera våldtäkter – säger sig vara helt oskyldig

  5 oktober 2022, kl 19.00

  Fernando de Carvalho Lopes dömdes i måndags till 109 år och åtta månaders fängelse av en domstol nära Sao Paulo, enligt nyhetssajten Globo Esporte. Han befanns skyldig för att ha våldtagit fyra idrottare, inklusive en minderårig som var 13 år när brottet begicks.

  Den tidigare tränaren tog hand om unga gymnaster under 20 års tid, innan han petades från landslagets stab 2016, en månad före OS i Rio. Det skedde efter klagomål från föräldrarna till en ung idrottare. 2019 blev han avstängd på livstid från all gymnastikrelaterad aktivitet.

  Han står inför ytterligare anklagelser: för fyra år sedan hävdade ett 40-tal idrottare för tv-kanalen Globo att de hade blivit offer för psykiska, fysiska eller sexuella övergrepp 1999–2016. de Carvalho Lopes säger att han är oskyldig till anklagelserna, och kan fortfarande överklaga domen. Då behöver han inte påbörja sitt fängelsestraff förrän överklagandeprocessen gått i mål.

  2018 dömdes en amerikansk tidigare idrottsläkare till ett långvarigt fängelsestraff för övergrepp på 265 offer, som han kallade för ”medicinsk behandling”. De flesta av dem var minderåriga.

   

   

  Fler notiser