Det höga priset på el tvingar Skara pastorat att stänga elva av sina 16 kyrkor; inga dop eller begravningar är möjliga

    5 oktober 2022, kl 17.00

    Det är inte ovanligt att man stänger en del kyrkor över vintern i Sverige, men att som i Skara även helt stänga av värmen är något nytt. Det sker i elva av 16 kyrkor, som öppnas först i april. I de fem kyrkor som fortsatt har öppet för bröllop, dop och begravningar sänks temperaturen med två grader.

    ”Nu stänger vi helt, och det har vi aldrig gjort förut”, säger domprost Robert Lorentzon till SVT Nyheter. ”Vi kommer att stänga helt och hållet från tiden efter allhelgonahelgen fram till april, och inte öppna dem förrän vårvärmen kommer, förhoppningsvis i början av april.”

    Det är pastoraten och församlingarna som själva bestämmer hur de vill hantera de skenande energikostnaderna, men värmen kommer att sänkas rejält i många kyrkor, och gudstjänster dras in helt eller delvis.

    Också i Karlstads stift kommer fler kyrkor än tidigare att hålla en lägre temperatur; bara tio procent av stiftets 170 kyrkor har full uppvärmning. Resten sänker värmen mellan aktiviteterna, i vissa fall ner till ett par grader över utetemperaturen. Fler högtider kommer också att firas i församlingshem istället för i kyrkan.

     

     

    Fler notiser