20 procent av Försäkringskassans felaktiga utbetalningar beror på … Försäkringskassan – handläggare missar information

    4 oktober 2022, kl 11.45

    Försäkringskassan har under de senaste åren ökat sina kontroller för att upptäcka fusk. Samtidigt beror 20 procent av Försäkringskassans felaktiga utbetalningar på deras egna handläggare, rapporterar Sveriges Radio. ”Varje fel vi gör är problematiskt både utifrån statens perspektiv och för den enskilde som får ett återkrav”, säger Fredrik Falk, områdeschef på Försäkringskassan.

    2021 gjorde Försäkringskassan 64 miljoner utbetalningar. Av dem var 130 000 felaktiga, och myndigheten betalade ut 1,6 miljarder kronor för mycket. 20 procent berodde på att Försäkringskassan räknat fel, och det är pengar som mottagarna ska betala tillbaka.

    Det vanligaste är att handläggaren missat redan tillgänglig information som påverkat rätten till ersättning, till exempel att en person flyttat eller ändrat inkomst. Myndighetens it-system kan vara en av orsakerna, liksom när någon fått både sjuk- och föräldrapenning för samma tidsperiod.

    Men Försäkringskassan arbetar kontinuerligt för att minska de felaktiga utbetalningarna, och de egna misstagen har sedan 2019 minskat från 26 procent till 20 procent.

     

     

    Fler notiser