Paris överger planerna på nya byggnader vid foten av Eiffeltornet – U-sväng kommer efter månader av protester mot planen

  3 oktober 2022, kl 21.38

  Tanken var att uppföra fyra nya byggnader med kaféer, butiker, toaletter och bagageinlämning nära Eiffeltornet, samtidigt som ett 20-tal välväxta träd skulle sågas ner. De planerna går i stöpet när miljöaktivister protesterade, och nästan 150 000 medborgare undertecknade en petition.

  ”Jag meddelar att vi helt avbryter alla byggprojekt vid foten av tornet, men omläggningen bibehålls”, sa den förste vice borgmästaren, Emmanuel Grégoire, till söndagstidningen Journal du Dimanche. ”Vi ger inte efter för påtryckningar, men vi skulle vilja att projektet inte överskuggas av kontroverser. Låt oss bara säga att vi tar bort en del av friktionen”, sa Grégoire.

  Förändringen är en del av en mycket större plan för att omorganisera utrymmet runt turistattraktionen, inklusive plantering av gräs och buskar på vägar och allmänna ytor. Ett område på 54 hektar runt tornet, som korsas av flera gator, kommer till stor del att användas av fotgängare och ”lågpåverkande transporter” som buss- och cykelbanor.

  Förhoppningen är att bli klar med så mycket som möjligt inför starten av de olympiska sommarspelen i Paris 2024.

   

   

  Fler notiser