#Metoo-rättegång med kinesisk miljardär som skulle hållas i USA ställs in – hundratals miljoner kommentarer på Weibo

  3 oktober 2022, kl 10.15

  Det skulle bli en av de största #metoo-rättegångarna som Kina någonsin sett, och som dessutom skulle äga rum på andra sidan jorden i den amerikanska delstaten Minnesota. Den åtalade var Richard Liu, en 49-årig miljardär som kallats Kinas Jeff Bezos. Målsägande var den 25-åriga kinesiska doktoranden Liu Jingyao, som hävdade att han förgrep sig sexuellt på henne.

  2018 studerade Liu Jingyao på ett universitet i Minnesota, och under en nätverksmiddag pressades hon till att dricka stora mängder alkohol av Richard Liu. Han ska sedan ha våldfört sig på henne hemma i hennes lägenhet. Richard Liu, som är gift, säger själv att hon inte var överdrivet berusad, och hon bjöd in honom till sitt hem där de hade sex i samförstånd.

  Allmänheten i Kina sympatiserade med rikemannen Richard Liu, och såg kvinnan som en slampa och lycksökare. De får vara utan den upptrissade rättegången då parterna nått en överenskommelse, men spekulationerna fortsätter på den sociala kanalen Weibo med hundratals miljoner kommentarer.

  Liu Jingyao fortsätter studera i USA, och har inga planer på att återvända till Kina.

   

   

  Fler notiser