Irans kravallpolis drabbar samman med studenter som protesterar mot ung kvinnas död – tårgas, soldaterna skjuter skarpt

  3 oktober 2022, kl 15.15

  Protesterna mot regeringen, som började vid 22-åriga Mahsa Aminis begravning i september, har utvecklats till den största demonstrationen mot Irans myndigheter på flera år. Många kräver ett slut på mer än fyra decennier av islamiskt prästerligt styre.

  En aktivist visade på sitt Twitter-konto i går hur Sharif-universitetet i Teheran, känd för fritänkande studenter, omringats av kravallpoliser, rapporterar Reuters. De sköt tårgas för att driva bort studenterna; i bakgrunden hördes ljudet av skottlossning. En annan video visade hur säkerhetsstyrkor jagade dussintals studenter instängda i universitetets underjordiska parkering.

  Studenter protesterade vid ett flertal universitet under söndagen, och demonstrationer hölls i flera städer där deltagare skanderade ”självständighet, frihet, död till Khamenei”; Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei. Irans härskare anklagar USA och vissa europeiska länder för att utnyttja oroligheterna för att försöka destabilisera den islamiska republiken.

  Moralpolisen i Teheran grep den 13 september Amini för ”olämplig klädsel”. Hon dog tre dagar senare på sjukhus.

   

   

  Fler notiser