Video visar brittisk ekokrigare som protesterar mot privata jetplan – häller avföring på minnesmärke för nationalhjälte

  2 oktober 2022, kl 12.00

  Den tidigare medicinstudenten Maddie Budd, 21 år, filmade sig själv när hon tömde en avloppsdunk på ett minnesmärke över kapten sir Tom Moore i en protest mot användningen av privata jetplan. ”Varje gång ett [privat jetplan] lyfter häller det en hink med skit och blod på allt som kapten Tom stod för”, sa Budd i ett inspelat uttalande som motivering för vandalismen.

  Och visst får Budd uppmärksamhet för sin insats mot miljöförstöring, men alla förstår inte riktigt kopplingen till sir Tom Moore. Han skapade internationella rubriker 2020 när han samlade in 350 miljoner kronor till välgörenhet inför sin 100-årsdag under pandemin.

  ”Hur kommer detta övertyga människor att sluta med privatjet?” skrev en Twitter-användare. ”Det ser ut som ett barn som får ett raserianfall, och är bortom respektlöst. Den här typen av beteende kommer inte att övertyga någon att göra några förändringar”, säger en annan.

  Under klimattoppmötet COP 26 i Glasgow förra året var det totalt 76 flygningar med privatjetflyg, eller vip-flyg, som anlände till och runt staden under de fyra dagarna fram till den 1 november.

   

   

  Fler notiser