174 åskådare dör i våldsamheter efter en fotbollsmatch i Indonesien – polisen använder tårgas för att skingra folkmassan

  2 oktober 2022, kl 10.30

  Den värsta stadionkatastrofen på ett halvt sekel, så beskrivs upploppet i går på en fotbollsarena i Indien, när hemmalaget Arema förlorade med 2–3 mot Persebaya Surabaya. Toppmatchen var slutsåld med 42 000 åskådare; när slutsignalen kom stormade 3 000 av dem ut på planen, rapporterar Al Jazeera.

  För att kontrollera situationen sköt polisen tårgas för att försöka skingra folkmassan på planen. Många av dem trampades ner i kaoset som uppstod och andra kvävdes, sa polischefen Nico Afinta till reportrar på platsen. 174 av dem har hittills avlidit. ”De började attackera polisen, de skadade bilar”, sa Afinta.

  Indonesiens president Joko Widodo sa att myndigheterna noggrant måste utvärdera säkerheten vid matcher. Indonesiens fotbollsförbund avbryter nu samtliga matcher i den indonesiska högsta ligan tills en utredning har slutförts.

  Det har varit problem vid matcher i Indonesien tidigare, med starka rivaliteter mellan klubbar som ibland lett till våld bland supportrar. Landet är ett av fyra som ansökt om att få stå som värd för nästa års Asian Cup, som ursprungligen var planerad att hållas i Kina.

   

   

  Fler notiser