Phil Collins och två från Genesis säljer låtkatalogen för tre miljarder kronor – en av de största affärerna i sitt slag

  1 oktober 2022, kl 12.00

  Phil Collins och hans bandmedlemmar från Genesis, Mike Rutherford och Tony Banks, har sålt rättigheterna till sin musik för totalt tre miljarder kronor. Då fick Concord Music, som köpt musiken, också Collins storsäljande soloalbum No Jacket Required och …But Seriously! med på köpet, skriver BBC News.

  Andra storheter som sålt sin musikkatalog är Bruce Springsteen (fem miljarder kronor), Bob Dylan (fyra miljarder kronor) och Neil Young som nöjde sig med att sälja hälften av sin musik för en och en halv miljard kronor.

  Att sälja sin musik har blivit en stor trend i musikbranschen, med artister som Blondie, Shakira, Mark Ronson, Chic och Tina Turner som lämnar över kontrollen över sina låtar i utbyte mot stora klumpsummor. Det skänker förvisso artisterna omedelbar ekonomisk trygghet, men de vet också att deras musik inte fastnar i giftiga rättstvister när de dör.

  Investerarna tjänar pengar genom bland annat streaming, mer eller mindre påkostade återutgivningar på vinyl, gärna ”halvfartsgraverad”, eller påkostade samlingsboxar med extramaterial av varierande kvalitet.

   

   

  Fler notiser