Prinsar och prinsessor på ärten? Drottning Margrethes barnbarn klagar över att hon berövar dem deras tidigare titlar

  29 september 2022, kl 13.56

  Danmarks drottning Margrethe har beslutat att ändra fyra barnbarns titlar, de var tidigare prinsar och prinsessor. I fortsättningen får de titulera sig grevar och grevinnor.

  De som får kliva ner ett pinnhål är prins Joachims fyra barn. Han har två från sitt första äktenskap, och två från sitt nuvarande.

  – Vi är alla förvirrade över beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem, säger grevinnan Alexandra, Joachims fru från det första äktenskap

  Drottning Margrethe menar att allt är för barnbarnens bästa. I ett officiellt uttalande förklaras att drottningen har önskat att skapa ett ”ramverk” som ger barnbarnen större möjlighet ”att forma sina egna liv” utan att ta hänsyn till de förpliktelser deras gamla titlar innebar.

  Drottningens övriga fyra barnbarn – som är barn till kronprins Fredrik får behålla sin titlar som prinsar och prinsessor. Men när de blir myndig kommer bara en av dem att få apanage – den framtida tronföljaren Christian.

   

   

  Fler notiser