Iran bombar kurder i Irak som straff för protester mot slöjtvång i Teheran och andra städer – 13 döda efter attackerna

  29 september 2022, kl 12.15

  Islamiska revolutionsgardet i Iran uppger att man med robotar och drönare slagit till mot flera kurdiska baser i Irak. Attackerna sägs vara en hämnd för de pågående demonstrationerna i Iran som de kurdiska partierna PDKI och PAK påstås ligga bakom – enligt de iranska myndigheterna.

  Attackerna mot kurdiska baser kommer att fortsätta tills ”hotet på ett avgörande sätt är avlägsnat”, deklarerade revolutonsgardet.

  Enligt kurdiska och irakiska källor ska 13 personer dödats vid attackerna, bland annat en gravid kvinna.

  I Iran fortsätter de protester och demonstrationer mot slöjtvånget som utlöstes av Mahsa Aminis död. Myndigheterna hävdar att 41 personer hittills dödats under de våldsamma sammanstötningarna mellan polis och demonstranter, medan grupper som stöder protesterna uppger att antalet döda är 76, antalet skadade 876 – samt att fler än 1000 personer fängslats.

   

   

  Fler notiser