Nu kompenserar Tyskland för energibristen – stänger inte som planerat två kärnkraftverk, får vara i drift ett tag till

  28 september 2022, kl 10.00

  Även om tyskarna i gemen är för att avsluta kärnkraftsepoken, så innebär ekonomiminister Robert Habecks meddelade i går att det får anstå. De två kärnkraftverk som egentligen skulle stängas under 2022 får fortsätta bidra till energiproduktionen.

  Beslutet följer på bristen av fransk el, då mer än hälften av Frankrikes kärnkraftverk är nerstängda, sa Habeck till journalister i Berlin. Den franska elen som fryser inne kompenseras med gaseldade kraftverk i Tyskland, och där finns det vissa problem med importen just nu, och ett tag framåt.

  Hans beslut innebär en besvärlig helomvändning, även om Habeck sa att det var en reaktion på den nuvarande situationen, inklusive vad han kallade en eskalering av situationen i Ryssland, ”som utvecklas ganska dramatiskt”, och att han var motståndskraftig mot populistiska krav.

  Habeck, från gröna Allians 90/De gröna, har länge motsatt sig kraven på att fortsätta använda kärnkraft som energikälla. Hans argument blev allt svårare att försvara i takt med den uteblivna ryska gasen. De franska kärnkraftverken har svårt att kyla reaktorerna, då vattnet i floderna sinar.

   

   

  Fler notiser