Kuba drabbas av totalt strömavbrott när orkanen Ian passerar genom landet – byggnader och infrastruktur får stora skador

  28 september 2022, kl 13.45

  Ett helt land utan elektricitet, det blev effekten när orkanen Ian drog in över Kubas elva miljoner invånare i går. Ihållande vind med hastigheter på upp till 200 km/tim demolerade både hus, produktionsanläggningar, kommunikationer och energiförsörjningen. Två omkom.

  Ansvariga för elen arbetade under hela natten för att den skulle komma tillbaka. ”Det är en process som kommer att ta ett tag”, sa fackföreningschefen Lázaro Guerra Hernández till den statliga televisionen.

  Innan orkanen slog till gjorde myndigheterna i ordning skyddsrum, 50 000 människor evakuerades och man försökte skydda tobaksodlingarna så gott det gick, rapporterar The Washington Post. En lokal reporter från CNN twittrade en video som visar hur han kör nerför Malecón, Havannas historiska åtta kilometer långa strandpromenad, helt översvämmad. Bilens lyktor lyste upp stormvågorna som slog mot strandmuren i mörkret.

  Kuba har lång erfarenhet av att förbereda sig för orkaner, samtidigt lider landet av mat- och elbrist. Ekonomin hämmas fortfarande av effekterna av pandemin, och av de nya amerikanska sanktioner som Trump införde.

   

   

  Fler notiser