Ytterligare två grips för terrordådet i Oslo i juni, misstänks för medverkan till terrordåd – en tredje man är efterlyst

  27 september 2022, kl 07.43

  Två personer dödades och över 20 skadades när Zaniar Matapour sköt vilt på en populär nattklubb för queers i Oslo i juni, kvällen innan stadens Pride-parad skulle hållas.

  Sedan tidigare har Matapour, som greps på plats, häktats; nu har ytterligare två personer gripits säger den norska polisen i ett pressmeddelande. ”En man är i 40-årsåldern och har somaliskt medborgarskap. Den andre mannen är i 30-årsåldern och är norsk medborgare.”

  Polisen har fokuserat på om fler än Matapour legat bakom attacken, och har därför även efterlyst Arfan Bhatti som befinner sig i Pakistan, skriver norska VG. Bhatti åtalas för medverkan till terrordåd, och polisen bekräftar därmed att antagandet om terror har stärkts. De har tidigare arbetat utifrån tre huvudhypoteser: radikaliserad islamism, hatbrott och psykisk sjukdom.

  Norsk polis hoppas nu få hjälp av de pakistanska myndigheterna att lokalisera och gripa Bhatti. Om pakistansk polis griper honom, så är förhoppningen att få Bhatti utlämnad till Norge. Även om det inte finns något formellt utlämningsavtal mellan de två länderna, så har detta hänt tidigare.

   

   

  Fler notiser