Video visar när två tyska stuntplan fastnar i varandra under en flygträning – båda piloterna dör vid kraschlandningen

  27 september 2022, kl 09.00

  De två erfarna tyska stuntpiloterna, som började flyga redan när de var 14 år gamla, hade visat sin hisnande show hundratals gånger på mästerskap och festivaler. De litade fullständigt på varandra, men den här gången gick något fel.

  Under ett träningspass i lördags ”speglade” de sina ensitsiga flygplan, och flög parallellt tillsammans tills de av okänd anledning kom för nära. Planen hakade i varandra, och kunde ses singla ner mot marken nära ett villaområde. I kraschen fattade planen eld, och ett rökmoln syntes bland husen. Båda piloterna omkom.

  En första teknisk undersökning visar att propellrarna skadades redan i luften. ”Än så länge finns det inga bevis på en teknisk defekt. Vi har säkrat spår av deformation på vingarna som indikerar en massiv kollision”, säger experten på flygolyckor Norman Kretschmer till tyska Bild.

  De båda männen, 42 respektive 72 år gamla, hade flugit tillsammans i 16 år; 2019 vann de flygtävlingen Vintage Aerobatic World Championship. De små akrobatflygplanen av typen Zlin Z-526 AFS Akrobat är blott 7,8 meter långa, och används specifikt för konstflyg.

   

   

  Fler notiser