Snart är din kinesisktillverkade Iphone gjord i Indien – Apple breddar sina leveranskedjor, söker nya tillverkare

  27 september 2022, kl 11.30

  Din nya Iphone 14 är antagligen tillverkad i Kina, men Taiwanbaserade Foxconn, som tillverkar majoriteten av Apples telefoner, har haft verksamhet i Indien sedan 2017. Än så länge är det mest äldre versioner av telefonerna som tas fram där (tittar på dig, Iphone SE), men om ett par år ska en fjärdedel av Apples mobiltelefoner vara ”Made in India”.

  Som bekant är sämjan mellan USA och Kina inte den bästa, och landets ”noll-covid”-politik skapar stora störningar för företag. Apple har klarat sig hyfsat bra, men vill ändå bredda produktionen till Indien, skriver BBC News. Dessutom har Apples leverantör Foxconn investerat 15 miljarder kronor i Vietnam.

  Tillkännagivandet att Iphone-produktionen ökat i Indien är en politisk vinst för premiärminister Narendra Modis administration. Hans regering lanserade sin flaggskeppskampanj ”Made in India” för åtta år sedan, för att öka landets tillverkning och export.

  Och det går rätt bra. Tidigare denna månad sa analytiker på investeringsbanken JP Morgan att de förväntar sig att Apple kommer att flytta runt fem procent av Iphone-produktionen till Indien redan i år.

   

   

  Fler notiser