Kuba legaliserar samkönade äktenskap i en historisk folkomröstning – en överväldigande majoritet stöder den nya lagen

  27 september 2022, kl 13.45

  I söndags gick nästan sex miljoner kubaner till valurnorna för en viktig folkomröstning, och två tredjedelar av rösterna för ett ja signalerar ett överväldigande stöd för den nya lagen. Nu utökas inte bara skyddet till kvinnor, barn och äldre, en stor förändring är att även HBTQ-par kan gifta sig och adoptera barn, rapporterar CNN.

  I början av 1960-talet, efter att Fidel Castro tagit makten, skickades många homosexuella till regeringens arbetsläger, tillsammans med politiska dissidenter. Även om homosexualitet legaliserades på Kuba 1979, så har HBTQ-personer utsatts för officiell diskriminering på den kommuniststyrda ön i decennier.

  Mariela Castro, dotter till Kubas tidigare president Raúl Castro, har öppet förespråkat förbättrade rättigheter för homosexuella, lesbiska och transpersoner. Strävan efter större jämlikhet mötte till en början hårt motstånd både utifrån och inifrån den kubanska regeringen.

  Men nu kommer förändringen. Den kubanska regeringen säger att den nya lagen är ett bevis på att öns nu mer än sex decennier gamla revolution är kapabel att anpassa sig till nutiden.

   

   

  Fler notiser