Tre schimpanser i Kongo kidnappas och hålls fångna – kidnapparna kräver stora mängder pengar för att återlämna dem

  26 september 2022, kl 11.00

  Inkräktare tog sig in i ett reservat i Kongo-Kinshasa och förde bort de tre schimpanserna; kidnapparna har skickat upprepade meddelanden till centret med krav på lösen. Grundaren av djurcentret, Franck Chantereau, säger till nyhetssajten Mongabay att kidnapparna hotar döda aporna, mellan två och fem år gamla, och skicka tillbaka deras huvuden till centret om inte kraven uppfylls.

  ”Det är en mardröm … det var en sådan katastrof”, säger Chantereau. ”Vi har ställts inför många utmaningar i 18 år nu. Men vi har aldrig upplevt något liknande: kidnappning av apor. De hotade också att kidnappa min fru och mina barn.”

  Reservatet är ett av tre i Kongo-Kinshasa som räddat schimpanser och andra primater från jakt, smugglare och förlust av deras naturliga livsmiljöer. ”Dessa brottslingar har tagit hela viltbrottet till en ny nivå. Och det kräver att brottsbekämpande myndigheter ökar sina insatser. Det finns panik och rädsla”, säger Adams Cassinga som utreder och hjälper till att åtala viltbrott.

  Aporna har antagligen redan sålts på svarta marknaden. Priset? 110 000 kronor styck, runt 20 månadslöner för en kongoles.

   

   

  Fler notiser