Köttätande drogen ”tranq”, avsedd för djur, orsakar tusentals överdoser i städer som Philadelphia, Delaware och Michigan

    26 september 2022, kl 11.45

    Veterinärer som arbetar med katter, hundar och hästar använder xylazin som ett bedövningsmedel. Nu är det missbrukande människor som får sina droger utspädda med djurmedicinen.

    Känd på gatan som ”tranq” finns det lugnande medlet i 91 procent av Philadelphias heroin- och fentanyldoser, enligt en rapport i tidskriften Science Direct. I Michigan ökade dödsfallen från drogen med 87 procent mellan 2019 och 2020, rapporterade Detroit Free Press.

    Xylazin orsakar sår och utslag på användarnas kroppar, vilket resulterar i en betydande ökning av infektioner, bensjukdomar och amputationer, sa Jen Shinefeld till Vice. Läkemedlet saktar också ner blodflödet och slår ut användaren i flera timmar, vilket minskar kroppens förmåga att läka sig själv.

    ”Det här är mer som vävnadsdöd. Det här är svart, nekrotisk vävnadsförstöring”, säger forskaren Joseph Friedman till Free Press. Den nekrotiska vävnaden utvecklas inte alltid på platsen där läkemedlet injicerades, utan kan förekomma var som helst på kroppen.

    Efter USA:s sanktioner förbjöd Kina sin tillverkning av fentanyl 2019, som istället späds ut med hästmedicinen.

     

     

    Fler notiser