Du som leasar din bil riskerar kraftigt höjda månadskostnader – finstilta villkor ger företagen rätt att höja avgifterna

  26 september 2022, kl 14.30

  Under flera år har många lockats att skaffa sig en ny bil genom privatleasing. Då behövs vare sig en kontantinsats eller lån, och i månadsavgiften ingår det mesta. Det finns också nackdelar som att avtalet gäller i tre år, och inte går att säga upp innan dess.

  Med en inflation på nio procent höjde Riksbanken nyligen räntan, och bilföretagen kompenserar sina kostnader genom att höja månadsavgiften. Det finstilta i villkoren gör det möjligt.

  ”Ingen vet hur dyrt det kan bli. Det är långt ifrån självklart ett bra alternativ att privatleasa en bil i dag”, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens Riksförbund i ett pressmeddelande. ”Det finns varken någon transparens i vilket belopp finansbolaget faktiskt köpt bilen för, eller vad deras ibland helt egna in-houseräntor baseras på för typ av upplåning. Med finstilta villkor har finansbolagen gjort det möjligt att höja lite hur de vill.”

  Mellan maj och september har månadskostnaden ökat med upp till tio procent, vilket motsvarar tusentals kronor under leasingperioden som bilen är din. Att lämna tillbaka den i förtid går inte.

   

   

  Fler notiser