13 dödas och minst 21 skadas i skolskjutning i Ryssland, misstänkte gärningsmannen funnen död efter troligt självmord

  26 september 2022, kl 15.27

  I dag drabbades Ryssland av en stor skolskjutning med sex döda och ett 20-tal skadade barn, efter att en beväpnad man gått runt i skolans korridorer beväpnad med två pistoler.

  En anonym flicka skrev inifrån belägringen; ”Hela klassen sitter och gråter. De berättar ingenting för oss. Väldigt läskigt.” En video visade barn i åldrarna nio eller tio år hopkurade i ett klassrum och hukande på golvet. De kan höras viska ”Var tyst!” till varandra.

  Elever och lärare gömde sig under bänkarna i klassrummen, och flera andra dolde sig i sina skåp i korridorerna. Några skadades efter att de hoppade ut genom fönstren i korridorerna för att undkomma skottlossningen. Rektorn för skolan med 80 lärare och nästan 1 000 studerande, mestadels lågstadieelever, låste in sig själv tillsammans med en skadad tonåring på expeditionen för att undkomma attacken.

  Den ryska nyhetsbyrån 112 rapporterade att sex personer, inklusive en säkerhetsvakt och barn i åldern 10–15 år, dödades. Efter en stor insats hittade polisen senare angriparen död i skolan, efter att han begått självmord. Han har identifierats som 34-årige Artem Kazantsev, en tidigare elev på skolan.

   

   

  Fler notiser