Louise Fletcher, Gökboets grymma och beräknande Nurse Ratched, går bort 88 år gammal – fick en Oscar 1976 för sin roll

  25 september 2022, kl 14.45

  Gökboet (1975) är den film som visats under längst sammanhängande tid i Sverige, 1976–1987. Det finns en anledning till det; hon heter Louise Fletcher – nu har hon fallit ifrån, 88 år gammal.

  Louise Fletcher, som spelat in många andra filmer, minns bäst som Ratcheds skräckinjagande symbol för institutionell auktoritet som ställs mot individualismen hos Jack Nicholsons upproriska småhandlare Randle McMurphy.

  En amerikansk krigsveteran och brottsling (Jack Nicholson) påstår att han är galen, läggs in på ett mentalsjukhus för att undvika ett fängelsestraff. Där samlar han patienterna, ständigt fyllda av rädsla, mot den tyranniska sjuksköterskan, Nurse Ratched (Louise Fletcher). Det går rätt bra till en början, men hon är berusad av sin makt och återställer snart ordningen.

  Alla skådespelare som spelade patienter bodde på en psykiatrisk avdelning under hela produktionen, och umgicks med patienterna. Många av dem fick också agera statister. Fletcher var så störd av sin egen prestation att hon inte kunde se filmen på flera år.

  Fletcher fick en välförtjänst Oscar, vi fick en fantastisk film.

   

   

  Fler notiser