Schweiz röstar om ett initiativ som vill förbjuda fabriksproducerat kött – stoppas importen av intensivt odlat kött?

  23 september 2022, kl 11.00

  Omröstningen i Schweiz på söndag handlar i mycket om det är okej att en kycklings plats i livet är stort som ett A4-papper, innan den hamnar på grillen. Eller att tio grisar lever sitt korta liv på en yta stor som en parkeringsplats. Och då skryter ändå Schweiz med att deras skydd av djur är bland de strängaste i världen.

  Folkomröstningen handlar om initiativet till att göra djurskyddet till ett grundlagskrav. Tanken är att förbjuda fabriksproduktion av kött då det systematiskt skadar djurens välbefinnande. Den federala regeringen skulle behöva sätta strängare minimikrav för djurvänligt boende och skötsel, möjlighet att vara utomhus, slaktmetoder och den maximala gruppstorleken per hägn, skriver The Guardian.

  Den senaste mätningen visar att 52 procent av väljarna motsätter sig ett förbud mot initiativet, mest för att det blir dyrare för fabriken och de som ska ha mat på tallriken. Det skulle också krocka med redan ingångna importavtal vad gäller djur och animaliska produkter, samt livsmedel med ingredienser av animaliskt ursprung. Så besvärligt.

  En sparad schweizerfranc är en tjänad schweizerfranc.

   

   

  Fler notiser