Nytt årssämsta när 48 personer skjuts ihjäl i Sverige hittills under 2022, upp från 2020 – 60 döda innan årsskiftet?

  23 september 2022, kl 10.05

  Med gårdagens avrättning av den 20-åriga mannen i Kristianstad säger polisens statistik att 48 personer dödats i skottlossningar under 2022. Vi har redan nu en ny toppnotering, och den höjs för varje nytt mord.

  ”Visst har det skett en ökning av skottlossningar. Det har vi reagerat på, men jag har ingen exakt siffra på hur mycket det har ökat eller hur det ser ut i andra regioner. Men i vår region har det definitivt ökat”, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid region Syd, till SVT Nyheter.

  De flesta skjutningar sker i Stockholm, vilket dränerar polisens redan knappa resurser.

  ”Historiskt sett så har det ju skett en ökning, och en stor del av de skjutningar som sker är ju i Stockholmsregionen. Rent operativt får vi ägna oss betydligt mer åt det här, och det tar givetvis resurser från annat”, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

  Enligt Brottsförebyggande rådet är Sverige det enda bland 22 jämförda länder i Europa med en ökande trend av dödliga skjutningar. Åtta av tio dråp sker bland kriminella 20–29 år gamla. Blir det 60 familjer som ska begrava sina barn i år?

   

   

  Fler notiser