Libanesiska banker förblir stängda på obestämd tid på grund av bristande säkerhetsskydd – kontoinnehavare tar till våld

  22 september 2022, kl 12.45

  Libanons banker kommer att förbli stängda på obestämd tid sa landets bankförening i ett uttalande i går, rapporterar Reuters. Anledningen är riskerna för personalen när allt fler modfällda bankkunder måste ta fram pistolen för att få ut sina besparingar.

  Det var tänkt att bankerna skulle öppna i dag efter att ha varit stängda i tre dagar, men så blir det inte. Det belägrade landets bankförening sa i dag att de öppnar igen först när staten kan garantera säkerheten inne i kontoren.

  Banksektorn har fryst insättningar i mer än två år, och satt gränser för hur mycket pengar kunderna kan ta ut. Det här sker samtidigt som tre fjärdedelar av befolkningen lever i fattigdom. Många libaneser skyller krisen på en korrupt finanssektor, och den illa tilltygade centralbanken.

  Förra månaden publicerade Världsbanken en rapport som anklagade Libanons myndigheter för att driva ett gigantiskt Ponzi-bedrägeri som orsakat ”oöverträffad social och ekonomisk smärta”. Få hoppas på att välbehövliga ekonomiska reformer kan genomföras i närtid, särskilt som ingen kunnat bilda en regering fyra månader efter valet.

   

   

  Fler notiser