Dubbelt så många ofödda barn tycker bättre om morötter än grönkål – känner smakerna redan innan mamman ätit upp maten

  22 september 2022, kl 09.30

  Det finns kanske en anledning till att det inte finns några grönkålschips att köpa (men de går att göra hemma i köket); många tycker nog att det är mindre gott. En majoritet av ofödda barn håller med, enligt en brittisk universitetsstudie.

  Tester har visat att det en kvinna äter under sin graviditet lätt kan upptäckas i hennes fostervatten, och fostret utvecklar ett tycke för välbekanta smaker, skriver The Guardian. Men ingen har tidigare tittat på ofödda barns reaktion på olika smaker, tills nu.

  ”Tidigare forskare tittade bara på vad som händer efter födseln i termer av vad barnen föredrar, men att faktiskt se ansiktsuttryck på fostret när de drabbas av den bittra eller icke-bittra smaken, det är något som är helt nytt.” Det säger Nadja Reissland från Durham University, medförfattare till en artikel i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science.

  Kvinnor fick kapslar med grönkåls- respektive morotspulver, och forskarna använde sedan ultraljud för att studera fostrens ansiktsuttryck – glad eller ledsen? De känner av smakerna mycket snabbt, och är tydliga med att grönkål inte är en höjdare.

   

   

  Fler notiser