Tiotusentals bedragna kan få tillbaka sina pengar efter dom i Högsta domstolen trots grov oaktsamhet – bankerna avvaktar

  21 september 2022, kl 10.45

  I en nyligen tillkännagiven dom från Högsta domstolen, som är vägledande, slås det fast att banken ska betala tillbaka 385 000 kronor till en äldre man, trots att han varit grovt oaktsam och lämnat ut koderna till sin bankdosa.

  ”HD-domen är oerhört betydelsefull då det krävs mycket för att den bedragne ska få ta hela ansvaret för bedrägeriet”, säger Cecilia Tisell, generaldirektör på Konsumentverket, till SVT Nyheter.

  Däremot vill branschorganisationen Svenska Bankföreningen att Allmänna reklamationsnämnden prövar ett par fall innan praxis kan slås fast. ”Det som måste till nu är att se över lagstiftningen så att banker och polis kan jobba på ett mer effektivt sätt”, säger Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen.

  Det är framför allt pensionärer som drabbas av bedrägerier genom så kallad vishing. Någon ringer och utger sig för att vara från exempelvis vården, en myndighet, banken eller ett företag och övertygar mottagaren att använda sitt bank-id. Under 2021 gjordes 11 600 anmälningar gällande vishing. Under 2022 har bedragarna hittills kommit över 386 miljoner kronor, enligt polisen.

   

   

  Fler notiser